Otroške posteljice

Prehod iz majhne otroške posteljice v veliko je lahko boleč, zato potrebujemo veliko mero vztrajnosti.

Ko se starši enkrat odločijo, da bodo otroka preselili iz majhne otroške posteljice v veliko posteljo, morajo biti pri tem vztrajni in trdni. Otrok bo odločitev težko sprejev oziroma bo skušal doseči, da bi se vrnil v majhno ali celo v skupno posteljo s starši. Otroci se namreč navadijo na neko posteljo in jo le s tezavo menjajo, pri tem pogosto ne izbirajo sredstev in poskusijo pri starših vse možne trike, da bi jim le uspelo. Strokovnjaki so zato prepričani, da je najboljši način ta, da starši posteljo pospravijo, prodajo ali celo skrijejo, da je otrok ne najde in ga na takšen način prepričajo, da žal ne more več dobiti svoje postelje nazaj.

Otrok bo tako veliko lažje razumel, zakaj je moral v veliko posteljo in zakaj je spremenil svoje spalno okolje. Majhne otroške posteljice so otrokom pogosto bolj po všeči, saj se v njih otroci počutijo veliko bolj varno in udobno, v veliki postelji pa jih je strah, predvsem pa imajo strah pred nečim novim. Ko se starši odločijo za preselitev v veliko posteljo, pa morajo tudi skozi obdobje novega nakupa otroške posteljice. V nadaljevanju bomo pogledali, kakšna naj bo velika otroška posteljica in naj kaj moramo biti pozorni pri nakupu. Sam izgled postelje po mnenju strokovnjakov ni tako pomemben, kolikor je pomembno dejstvo, kakšna bo vzmetnica na kateri bo otrok spal in kakšne dimenzije bo postelja. Pri nakupu velike postelje je najbolje, da starši kupijo največjo.

Nenehno spreminjanje velikosti nikakor ni smiselno. Vsaka otroška posteljica bo otroku prirasla k srcu in jo bo s težavo menjal. V kolikor bi večkrat menjali velikost, bodo vedno znova hodili skozi obdobje prilagajanja. Velika otroška posteljica mora biti prostorna. V kolikor otrok še ni navajen spati brez zaščite, se lahko kupi zaščita, da otrok ponoči ne more pasti iz posteljice, hkrati pa se mu lahko za prehod oda posteljo z igračami (seveda njegovimi najljubšimi), saj bo tako imel en razlog več, zakaj neki bi novo posteljo sprejel kot svojo in zakaj je spanje v njej prijetno. Kot smo že malo prej povedali, je pri izbiri postelje zelo pomembno ležišče oziroma vzmetnica. Vzmetnica nikakor ne sme biti preveč mehka, da bi se pod otrokovo težo upognila, vendar mora biti bolj trda, saj bo le tako omogočila kakovosten razvoj otrokove hrbtenice, hkrati pa bo vzmetnica služila kar nekaj časa in je ne bomo rabili čez nekaj let ponovno menjati.

Otroška posteljica naj ima pralno prevleko, prav tako pa naj bo zaščitena proti pršicam oziroma naj ima antialrgijsko prevleko. Dandanes so alergije zelo pogoste in prav vzmetnice so tiste v katere se hitro naselijo kakšne pršice ali živalce, ki pa povzročajo težavo na otrokovem zdravju. Vzmetnico je potrebno redno obračati in zračiti, da se ne pojavi plesen. Ob vsem tem pa je pomembna tudi sama sestava vzmetnice, ki naj bo iz čim bolj naravnih materialov, ki dihajo, ne povzročajo prekomernega potenja in so zdravju neškodljivi. Otroška vmetnica naj bo kakovostna.

Otroška posteljica naj otroku nudi kakovostni spanec veliko izbiro pa najdete tudi tukaj https://www.mali-vragci.si/otroske-posteljice-in-zibelke.