Toplotna črpalka za bolj poceni ogrevanje

Toplotna črpalka deluje tako, da od okolice odvzema toplotno energijo, nato pa jo oddaja v ogrevani prostor ter učinkovito namešča električni bojler. Hkrati ogreva tudi druge prostore. Velike so pribljižno 1,5m. V načinu ogrevanja so toplotne črpalke od 3 do 4 krat bolj učinkovite, kot navadni električni grelnik, ki uporabi enako količino energije, kot toplotna črpalka. Stroški za nameščanje pa so 20 krat večji od števila uporovnih grelnikov. Na voljo je več različnih črpalk z različnimi velikosti bojlerjev, ki omogoča da izberete najbolj optimalno, glede na velikost družine. Toplotna črpalka pa je tudi omejena na 10 stopinj. Zaradi toplotne črpalke, lahko veliko privarčujemo vendar so temu primerne cene.

Zelo znana znamka za toplotne črpalke pa je, Seltron San. Opremljena je z unikatnimi patenti ter izmenjevalcem, kar jih naredi še dodatno učinkovite. Je ena izmed dražjih znamk, zaradi svoje kvalitete.

toplotna črpalka

Poznamo še eno vrsto toplotnih črpalk, imenujejo se reverzibilne toplotne črpalke. Črpalke delujejo v vsaki smeri in s tem zagotovijo hlajenje ali ogrevanje v notranjih prostorih. Vsebuje tudi ventil, ki ga uporabljajo za vzvratno vožnjo in za preusmerjanje pretoka hladilnega sredstva. V načrtu je zunanja taljava imenovana uparjalnik, notranja pa kondenzator. Reverzibilna toplotna črpalka je dražja od navadne toplotne črpalke, ker ima več možnosti upravljanja in z njo bolj privarčuješ. Dejstvo je, da je prvo umetno črpalko je predstavil william cullen prikazoval je umetno hlajenje v letu 1748. Za njim je Jackob Perkins hladilnik z dietil etrom v letu 1834. Kasneje je Lord Kelvin opisal teorijo toplotne črpalke v letu 1852. Nato je Peter Von Rittinger razvil in zgradil prvo toplotno črpalko v letu 1855. Skoraj stoletje kasneje pa je Jhon Sumner postavil experimentalno toplotno črpalko v letu 1945.

Toplotno črpalko dan danes vsebuje vsak 2 dom, kar bi tudi moral saj je varčnejše, boljše za okolje, ter modernejše. Navadna toplotna črpalka stane okoli 450 do 500 eur, reverzibilna pa od 600 do 1000 eurov.