Trdi disk

Vam je crknil stari trdi tisk in potrebujete novega, ali pa je na njem zmanjkalo prostora? ComShop vam lahko pomaga!

Trdi disk je dandanes najbolj razširjena vrsta zunanjega pomnilnika, katera je zelo ugodna in ob izklopu ohrani vsebino(Nekateri zunanji pomnilniki kot je RAM, ob izklopu, ne ohrani kakršnekoli vsebine).

Trdi disk

Kako je trdi disk sploh sestavljen?

Torej, kot vidite na zgornji sliki, je trdi disk sestavljen iz večjih okroglih kovinskih plošč, katere so prevlečene z magnetno snovjo, in se med delovanjem neprestano vrtijo. Prav ti vrtljivi okrogli deli so najpogosteje vzrok, da se lahko diski ob velik obremenitvi močno segrejejo in se tudi posledično pogosto pokvarijo. Pogosto se lahko pokvarijo tudi če jih premikamo in vrtimo ali tresemo med njihovo uporabo, zato so taki diski najbolj primerni za uporabo, ko so primeru, in jih nimamo namena premikati.

Nad diskom se nahaja bralno pisalna glava. To je navitje, katero lahko namagneti površino diska (piše), ali pa ugotavlja smer namagnetenosti (branje).

Ne glede na vse, pa trde diske delimo v dve kategorije:

  • Vgradni trdi disk:

Vgradni trdi tisk se nahaja v notranjosti našega računalnika in je navadno priklopljen preko IDE vodila. Na takih trdih diskih imamo nameščen operacijski sistem in programe, podatke katere pogosto potrebujemo

  • Zunanji trdi disk:

Zunanji trdi disk navadno priklopimo preko USB vklopa, in ga navadno ne potrebujemo vsak dan. Med uporabniki se pogosto uporablja za varnostne kopije podatkov, ali pa za programe katere ne potrebujejo pogosto, in bi na vgradnih trdih diskih tratili preveč prostora.

Za večjo varnost je v računalniku najbolje imeti dva trda diska, na katera se sočasno shranjujejo vsi podatki. Kot že omenjeno, lahko varnostno kopijo naredimo tudi na zunanji trdi disk, kljub temu pa vam bosta dva vgradna diska lahko prišla prav, saj z njima na svojem sistemu pridobiš več prostora. En disk lahko uporabljate zgolj za delovanje operacijskega sistema, saj na tak način, računalnik deluje hitreje, na drugem disku pa lahko shranjujete vse programe, aplikacije in podatke.